Większość butelek wina, szampana jest szczelnie zamknięta korkiem. Korek w odróżnieniu od nakrętek charakteryzuje się bardzo wysoką nieprzepuszczalnością. Jest to materiał nieprzepuszczalny a jednocześnie kurczący się pod wpływem gorąca, co umożliwia nabicie szyjki butelki rozszerzający się pod wpływem gazu i wilgoci. Ze względu na przeznaczenie, wyróżniamy następujące rodzaje korków: z tworzyw sztucznych, gumowe, szklane, z kory dębu korkowego i innych gatunków drzew. Z kory dębów korkowych rosnących na południu Hiszpanii i Portugalii uzyskuje się 80 procent światowej produkcji masy korkowej. Te majestatyczne drzewa co 9 lat odziera się z kory. Niemniej wspomnianemu zajęciu, mającemu wielowiekową tradycję, zagraża ostatnio coraz szersze stosowanie korków z plastiku. Jeśli zaprzestanie się produkcji naturalnego korka, dęby korkowe prawdopodobnie zostaną wycięte i zastąpione bardziej opłacalnymi uprawami. Obrońcy przyrody obawiają się, że wraz ze zniknięciem dąbrów wiele ptaków utraci swe siedliska, gwarantujące im przeżycie.
Copyright @ 2010 Śrubki